Literatura basca fresca al mercat català
March 30, 2013
Són els productes bascos més frescos, els més diversos, els que combinen una i mil disciplines. I tots ells arriben aquest abril al mercat català. Literaldia 2013, el festival de la literatura basca a Barcelona organitzat per l’Euskal Etxea, arriba enguany a la novena edició amb propostes noves i originals que passen pels llibres, com no podia ser d’altra manera, però també per la música, les exposicions i les propostes multidiciplinars.
El certamen es consolida any rere any quan falta ben poquet perquè arribi al seu desè aniversari i ofereix al públic català noms que ja coneix però també d’altres que voldrà apuntar en majúscules.
Del 3 al 27 d’abril Barcelona serà l’aparador de la literatura basca, en serà la capital. I com sempre, la major part de les activitats seran accessibles a tothom, ja que seran gratuïtes, en una nova aposta del centre cultural basc per potenciar la cultura i no pas retallar-la.
La Diada de Sant Jordi, com no podria ser d’altra manera, serà també especial per a Literaldia. Kirmen Uribe i Harkaitz Cano signaran llibres a les parades de l’Euskal Etxea. I els lectors i lectores que s’hi acostin podran conèixer de primera mà tots els detalls de les darreres obres d’aquests dos autors.
Enguany també volem comptar amb vosaltres per fer una mica de literatura i ho farem a través del Concurs de microcontes i conte col·lectiu a la xarxa a través dels hashtags #mikroconte #mikroipuina #megaconte #ipuintzarra (en català i euskara). A través de twitter i facebook us anirem donant més detalls.
CONCURS DE MICROCONTES: Del 4 al 12 d’abril. Es fa a través de twitter i hi pot participar tothom que ho vulgui. Les persones guanyadores s’enduran un fantàstic premi! Només hi ha dues condicions: fer un conte en menys de 140 caràcters, i posar-hi el hashtag #mikroconte (si el feu en català) #mikroipuina (si el feu en euskara).
CONCURS DE MEGACONTE: Del 15 fins al 26 d’abril (sense el cap de setmana). Són 10 tuits/frases. El començaran i acabaran escriptors/es catalans i bascos. I vosaltres haureu de donar-li continuïtat. Les persones guanyadores també tindran un fantàstic premi. En aquest cas, caldrà utilitzar els hashtags #megaconte (català) #ipuintzarra (euskara).
Sorteig: entrades Willis Drummond!
March 30, 2013
Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Vic. Aquest és el triple recorregut que Willis Drummond farà pel Principat aquest mes d’abril i l’Euskal Etxea us vol convidar a tots tres concerts! Sortegem dues entrades per a cadascun d’ells i aconseguir-les és molt fàcil.
Tens posada la txapela? Vols anar a un dels tres concerts de Willis Drummond? Doncs només cal que omplis el formulari i tinguis sort! I si encara no ets soci/sòcia de l’Euskal Etxea… a què esperes? T’estàs perdent un munt de sortejos i descomptes!
Willis Drummond és un grup dels que no paren. Des que van treure el seu primer disc autoproduït han fet més de 200 concerts en 5 anys tocant tant en festivals com en gaztetxes o sales de concert a Euskal Herria, França, Bèlgica i l’estat espanyol.
El passat novembre va sortir el seu quart àlbum: A ala B (Bidehuts, 2012) amb 10 cançons gravades per Karlos Osinaga i Iñigo Irazoki a Bonberenea (Tolosa) i barrejades per Burke Reid a l’estudi Bronco de Toronto.
Més info: https://www.willisdrummond.net/EUS/
Joseba B. Lenoir
March 23, 2013
20/04/2013 Dissabte, 20h a l’Euskal Etxea. Concert de Joseba B. Lenoir. Concert presentació del disc “Instroak vol.2”. Gratuït
Si haguéssim de descriure en una paraula a Joseba Baleztena, “inquiet” seria l’adjectiu més apropiat. Va néixer i va créixer com a músic a Bera (Navarra) formant part, al costat d’uns quants més, d’aquesta pedrera de músics que sembla no tenir fi. Ameba va ser un joc entre 5 amics beratarras que va créixer amb SextySexers. Els estudis ho van portar a Vitòria-Gasteiz, però a la capital alabesa tampoc va haver-hi treva, allà van sorgir Submissió City Blues, Alice in Veins, Johnny & Joseph… I el cercle es tanca de moment a Barcelona, on a més de formar part de Oskar Benas i els Vampirs del Ritme neix el projecte que ens ocupa; Joseba B. Lenoir, projecte en solitari personal i més experimental. En tot aquest trajecte també ha tingut l’oportunitat de col·laborar amb artistes diversos com Willis Drummond, The Capaces, Max Gamuza, Petti…
No serà el tipus de música més assequible, ni tampoc la que més èxit pugui arribar a brindar. És aquest tipus d’àlbum que necessita ser escoltat fins que arribes al seu interior, però en una d’aquestes t’atrapa i no ets capaç de fugir de les atmosferes que Joseba B. Lenoir crea en aquest “Instroak Vol.2”. Si el gran bluesman J.B. Lenoir aixequés el cap quedaria tan sorprès com a orgullós del treball realitzat pel seu admirador.
Joseba Baleztena musikaria definitzeko erarik egokiena ipurterrea izango litzateke. Beran hasi eta hezi zen musikari gisa, eta, beste hainbatekin batera, herriko harrobi amaiezin horren adierazle bihurtu zen. Ameba eta, ondoren, SextySexers taldeekin handitzen joan zen lagunarteko jolasa. Ikasketek Gasteizera eraman zuten gero, eta han ere geldirik ezin egon, Sumision City Blues, Johnny & Joseph edo Alice in Veins izan dira bertan garatutako proiektuak. Triangeluaren hirugarren ertza Bartzelonan aurkitu zuen ondoren. Han landu zituen Oskar Benas y los Vampiros del Ritmo egitasmoa eta, halaber, gaur hona gakartzan Joseba B. Lenoir, bakarkako proiektu pertsonal eta experimentalena. Bidean gelditzen dira hainbat eta hainbat kolaborazio, Willis Drummond, The Capaces, Max Gamuza, Petti, zerrenda luzea da oso.
Agian ez da entzuteko musika motarik errazena, eta ziurrenik ez da, inondik inora ere, arrakastatsuenen artean izango. Entzunaldiak behar ditu diskoak barnera iristeko, baina halako batean zure buruan “klik” egiten du eta ezin duzu Joseba B. Lenoir-ek Instroak Vol. 2 honetan sortzen dituen atmosfera horietatik ihes egin. Josebak izen harturiko J.B. Lenoir bluesman handiak burua altxatuko balu, txundituta bezain harro legoke bere jarraitzaileak egindakoarekin.
Karmele Jaio
March 23, 2013
19/04/2013 Divendres, 20h a l’Euskal Etxea. Karmele Jaio. Presentació del llibre Ez naiz ni. Gratuït
“El més difícil no és envellir, sinó començar a envellir”. D’aquesta manera se senten els personatges del nou llibre de Karmele Jaio (Gasteiz, 1970), Ez naiz ni (Elkar). L’obra es compon de dotze històries en les quals als personatges els costa reconèixer-se a ells mateixos, d’aquí el títol del llibre (No sóc jo, en basc).
Les protagonistes s’adonen que el temps va passant i no poden fer res per parar-ho, per la qual cosa senten un buit dins seu que no saben com suplir. Fan una valoració de la seva vida i veuen tot el que no han fet. En general, senten insatisfacció, encara que algunes no saben per què.
Hi ha els qui trobaran la solució “comprant una casa”, uns altres, en canvi, es conformaran amb el “plaure de menjar xocolata”. Amb el temps els crearà una espècie d’ansietat que donarà pas a situacions patètiques. Algunes protagonistes s’adonaran que el seu cos no és el mateix i voldran sentir-se “sexualment atractives”, unes altres veuran com els seus fills ja no volen anar-se de vacances amb elles, unes altres veuran com ha canviat un antic amic…
Karmele Jaio ens presentarà el seu llibre “Ez naiz ni” a l’euskal Etxea, amb lectura d’un relat en català inclosa.
Zerbait falta dute, zer den ondo ez badakite ere. Gaztetasunaren azken izpiez gozatu nahi dute batzuek, lehengo garai ustez eder haiek berreskuratu; esperientzia berriak bilatuko dituzte beste batzuek, modu batean zein bestean, edo hondatzen hasitako harremanak biziberritzen saiatu. Bizitzaren erdialdean daude denak, eta horrek eragiten dien ezinegonean beren tokia aurkitu nahi lukete. Pertsonaia batek dioen bezala, zailena ez baita zahartzea, zahartzen hastea baizik. Ipuin liburu berri bat dakarkigu Karmele Jaiok, hamabi istorioz osatua. Aurrekoetan bezala, giza harremanetan sortzen diren arrakaletan erreparatzen daki egileak, begirada zorrotz baina amultsu batekin; aurrekoen aldean, baina, sakonagoak dira kontakizunak, argumentua gehiago garatuz, eta abertsagoak dira pertsonaiak, haien bizitzen hainbat alderdi eta xehetasun erakutsiz; betiko sentiberatasunez, baina baita berria den umore fin batez ere.
Karmele Jaiok bere liburu berria aurkeztuko du Euskal Etxean, katalanera itzuli dioten ipuin baten irakurketa batekin batera.
Contacontes
March 23, 2013
13/04/2013 Dissabte 20h a l’Euskal Etxea. [Literaldia] Conta contes. En català i euskara. Gratuït
Sessió de contes en euskara i català, on s’uniren totes dues tradicions compartint una mateixa anima però no una única veu, ja que les dues tenen molt a contar. Una nit on et sorprendràs, gaudiràs, t’emocionaràs… una nit de conta-contes.
Amb el col·lectiu: Vivim del Cuentu (català) i Aitor Txarterina (euskara)
Euskaraz eta katalanez egingo den ipuin-saioa, bi ahozko tradizioak batuko direlarik, arima bakarrean baina bi ahotsetan, biek ala biek gauza asko baitituzte kontatzeko. Harrituko zaituen gaua, gozatuko duzun gaua, hunkituko zaituen gaua… ipuin-kontalarien gaua.
La ‘vostra’ Korrika
March 23, 2013
Fa dies que us demanem que ens feu arribar fotos de la Korrika a Barcelona. Volem fer un àlbum ben gran amb la vostra ajuda i poder presumir d’haver passat el relleu de l’euskara amb tots vosaltres.
Què heu de fer? Doncs només cal que ens envieu les vostres fotos a premsa@euskaletxeak.org. Nosaltres en farem un gran àlbum i les publicarem al bloc i a la xarxa! Molts i moltes de vosaltres ja us heu animat a fer-ho… ESKERRIK ASKO! Però en volem tenir moltes més! Ens sentim orgullosos i orgulloses de la Korrika a Barcelona!
Però això no és tot… Entre totes les persones que participin en aquesta crida sortejarem un regal ben especial… Un “peto” dels que van portar els testimonis de la Korrika! Eman Euskara Elkarri!
Aquí us en deixem algunes! Les podeu veure totes aquí.
Sortejos amb txapela!
March 23, 2013
Cada setmana l’Euskal Etxea de Barcelona t’ofereix un sorteig d’aquells que et deixen bocabadat! Entrades per a concerts, sopars amb personalitats, un menú a un deliciós restaurant, entrades per al teatre, caixes de sidra, els millors productes bascos… Sovint són propostes exclusives i que només demanen una condició. Ser soci/sòcia de l’Euskal Etxea. Així doncs, no esperis més i el 2013 posa’t la txapela!!!
Segur que voldreu participar a tots! No hi ha límits, només la vostra sort! Segur que ben aviat podreu presumir de ser una de les persones guanyadores dels sortejos de l’Euskal Etxea de Barcelona!
I per a què us feu una dia de tot el que us podem oferir, només cal que feu una ullada als sortejos i activitats especials que des del mes de setembre us hem proposat. Ja no teniu excusa per no posar-vos la txapela!
La literatura basca inunda Barcelona
March 23, 2013
Ja són aquí. Les lletres basques tornen a inundar Barcelona i ho fan amb més força que mai. Literaldia 2013 arriba amb llibres i més llibres però també música, presentacions i un munt d’activitats multidisciplinars relacionades amb la literatura basca seran les protagonistes del mes d’abril a l’Euskal Etxea.
Com sempre, els noms més coneguts es fondran amb els que encara no ho són tant i permetran conèixer millor que mai les lletres que avui dia caminen per Euskal Herria i més enllà de les seves fronteres. Al calendari d’activitats veureu el deliciós menú literari que us hem preparat. Segur que us llepareu els dits i no voldreu deixar escapar ni una coma.
A més, l’Euskal Etxea segueix apostant per potenciar la cultura, lluny de retallar-la, i per això, la major part de les activitats que us proposem a Literaldia (com la resta de l’any) són gratuïtes.
Reserveu també una estona el Dia de Sant Jordi per acostar-vos a la literatura basca. A les parades de l’Euskal Etxea signaran llibres Kirmen Uribe i Harkaitz Cano!
Victor Grande
March 23, 2013
12/04/2013 Divendres, 20h a l’Euskal Etxea. Victor Grande (Monòleg d’humor i cançó satírica). Presentació: ALBERTE MONTES (col·laborador d”EL TERRAT”). Entrada 6 € (4 € Socis/es EUSKAL ETXEA i ACGB)
Víctor Grande és còmic, informàtic, friki, tecnosexual, fan boy, serieaddicte, gallec i no necessàriament en aquest ordre.
Víctor Grande komikoa, informatikaria, frikia, teknosexuala fan boy-a, serie-zalea eta galiziarra da, eta ordenak ez du zertan horrela izan beharrik.
Crossfire/Foc Creuat
March 16, 2013
11/04/2013 Dijous, 20h a l’Euskal Etxea. [Literaldia] Crossfire/Foc creuat. Taula rodona amb els il·lustradors i dibuixants Josevisky, Xabier Sagasta i Irati FG. Gratuït
Es parlarà sobre les possibilitats de narració que donen els còmics entesos com a seqüència art. Sent la forma més barata d’explicar històries visualment, per part dels dibuixants responsables de l’exposició que hi haurà a l’Euskal Etxea durant tot el mes d’abril analitzarem la llibertat que dona el còmic als autors i la varietat d’obres que es creen.
Komikiak, sekuentzia arte bezala ulertuta ematen dituen narrazio aukeretaz solastuko gara. Istorioak bisualki kontatzeko dagoen modu merkeena izanda, egileei eskeintzen dien askatasuna eta sortzen diren lanen barietatea aztertuko dugu erakusketan parte hartuko dugun marrazkilarien lana adibide hartuta.