Catalunya i Euskadi, d’Antoni Batista

September 1, 2011 · Print This Article

El proper dia 8 de setembre, a les 19.30h, presentació del llibre “Catalunya i Euskadi, nació còncava i convexa”, amb la presència de l’autor Antoni Batista, el director del diari Berria Martxelo Otamendi, i l’exconseller en cap Josep Bargalló.

CATEUS_blog

Antoni Batista, periodista, musicòleg i escriptor, reflexiona sobre l’evolució del concepte de nació a Catalunya i el País Basc, i ho fa amb un coneixement directe i profund de les realitats dels dos països. Batista planteja com les nacions en el segle XXI ja no poden vestir-se només sobre els principis clàssics de territori, raça i llengua, sinó que, cada vegada més, guanyen pes els components simbòlics: la cultura, les tradicions i els símbols, és a dir, els himnes, les banderes, les cançons que el poble fa seves, l’esport. En aquest camí, Euskadi i Catalunya s’han encarnat al llarg de la història en formes d’identitat simbòliques totalment allunyades. Els uns, en la convexitat, la lluita atàvica, la interiorització de la resistència. Els altres, en la concavitat, la integració, la cohesió social, el pacte. Ara, però, la fi de la violència al País Basc és un pas ambiciós cap a la concavitat, mentre Catalunya afronta el repte d’un independentisme renovat, respectuós, cordial. En paraules de l’autor, “La fi de la violència és l’intent més ambiciós d’evolució basca cap a la concavitat, en el moment en el qual es registra la màxima tendència d’evolució catalana cap a la convexitat”.

Antoni Batista Viladrich (Barcelona, 1952) Doctor en Ciències de la Comunicació. periodista, musicòleg, escriptor. Professor de la facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, “Teoria i pràctica de la redacció periodística”, i de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, “Periodisme especialitzat en conflictes” i “Periodisme cultural”. Professor del màster “Nació i Ciutadania” de la facultat d’Història de la Universitat de Barcelona.
Ha treballat en diversos mitjans, l’últim dels quals La Vanguardia (1989-2003). Es va especialitzar en periodisme en situacions de conflicte, molt singularment en els casos de Israel/Palestina, Irlanda i País Basc , temàtica sobre la qual ha escrit sis llibres, en va fer el treball de recerca de doctorat i participa habitualment en seminaris i conferències. Codirigeix, amb el Dr. Antoni Segura els seminaris anuals de la UB sobre el conflicte basc. Ha estat director d’Anàlisi i Estratègia del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya (2003-2006), director de Comunicació de l’Institut Ramon Llull (2006-2008) i director de Comunicació del Gran Teatre del Liceu (2008-2009).

Comments

Escriu un comentari i sí vols posa un gravatar.
Komentario (iruzkin) bat idatzi eta nahi izanez gero gravatar bat jarri.