Operació Garzón

December 15, 2012 · Print This Article

10/01/2013 Dijous, 20h a l’Euskal Etxea. Projecció del documental “Operació Garzón” i xerrada posaterior [Ez Ahaztu-No Oblidem]. Amb la presència de Isabel-Clara Simó i els autors del documental. Gratuït

Al 2012, coincidint amb el vintè aniversari de l’Operació Garzón als Països Catalans, Llibertat.cat, amb el suport d’entitats i associacions com Memòria contra la Tortura i Alerta Solidària, va posar en marxa el documental Operació Garzón contra l’independentisme català per abordar la persecució de l’independentisme del 1992 en el marc del 20è aniversari dels Jocs Olímpics.

Des de Llibertat.cat “creiem que enmig de tota la febre d’aniversari que patirem, cal ser rigorosos i recordar la cara més oculta dels Jocs, com va ser l’Operació Garzón i la ràtzia repressiva contra l’independentisme català”. Un total de 38 independentistes van patir una persecució indiscriminada acusats de pertànyer a Terra Lliure, que es mantenia activa malgrat l’autodissolució de la IV assemblea de l’organització armada.

El jutge Baltasar Garzón, ara condemnat a 11 anys d’inhabilitació per les escoltes del cas Gürtel, va aprovar la incomunicació dels detinguts a les dependències de la Guàrdia Civil, un període durant el qual els independentistes van ser torturats. El jutge però, va ignorar les tortures de què van ser objecte els detinguts tot i que declaraven davant seu haver partit maltractaments. El magistrat, coneixedor de les denúncies i de l’estat del detinguts, es va valdre de les declaracions extretes sota tortura per part de la Guàrdia Civil per instruir un sumari que implicava desenes de persones.

Garzón va vulnerar així els drets humans amb l’Operació Garzón, tal com sentenciaria el Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg 12 anys després, condemnant l’estat espanyol per haver vulnerat l’article número 2 de la Convenció contra la Tortura en haver-se negat a investigar les denúncies per maltractaments tot i les evidències existents. L’aparell polític i jurídic del moment, però, no s’han assegut mai, de moment, al banc dels acusats.

2012_07_05_IMG_2012_07_05_193A003A46_trailer_42977

Comments

Una Resposta en “Operació Garzón”

  1. Ez ahaztu- No oblidem : Euskal Etxea Barcelona on January 5th, 2013 8:02 pm

    [...] amb la clara voluntat de no oblidar. La primera que et proposem és el passi del documental Operació Garzón, una projecció que no et deixarà [...]

Escriu un comentari i sí vols posa un gravatar.
Komentario (iruzkin) bat idatzi eta nahi izanez gero gravatar bat jarri.