SOS Himàlaia

September 15, 2012 · Print This Article

21/09/2012 Divendres, 20h a l’Euskal Etxea de Barcelona. EH a la muntanya. SOS Himàlaia. Presentació de la Fundación Iñaki Ochoa de Olza i del documental La voz de Iñaki a càrrec d’un membre de la fundació. Gratuït

SOS Himàlaia és una idea, un impuls, un somni que va tenir l’alpinista Iñaki Ochoa de Olza.

L’Iñaki va passar vint anys entre els cims de l’Himàlaia. Va protagonitzar més de 30 expedicions i va escalar les muntanyes més altes del món. Se’n va emportar a casa els cims de dotze dels catorze vuitmils i un projecte humanitari: el desig de retornar part de la gratitud i l’hospitalitat que havia rebut de les comunitats que habiten aquesta serralada, i de fer-ho en forma d’ajuda. La seva idea va ser tractar de millorar les vides dels nens del sostre del món amb un orfenat a Katmandú (Nepal), un hospital infantil al nord de Pakistan i una escola a Dharamsala (seu de l’exili tibetà en l’Índia).

El pla ideat pel muntanyenc pamplonès va ser interromput per la mort. L’Iñaki es va morir a les arestes de l’Annapurna, el 23 de maig de 2008, en l’intent d’ascensió del seu tretzè vuitmil.

No obstant això, gràcies a l’impuls dels seus familiars, dels amics i de moltes persones anònimes, avui aquest pla és una realitat. SOS Himàlaia-Fundació Iñaki Ochoa de Olza neix amb l’objectiu de fer realitat el somni de l’Iñaki i arreglar aquestes goteres del sostre del món.

La voz de Iñaki és un documental que recull el testimoniatge vital d’Iñaki Ochoa de Olza Seguín. No narra la seva mort, sinó la seva vida. La voz de Iñaki parla de la seva relació amb Navarra, la família i la muntanya. I, a través de la seva relació amb la muntanya, ens parla de l’esforç, la naturalesa, l’amistat, la felicitat i la mort. La voz de Iñaki, com sempre en les seves presentacions, remou la nostra consciència acomodada, ens obre els ulls i ens anima a despertar a la vida.

inaki_ochoa_olza_conferenci_1
“SOS Himalaia Iñaki Ochoa de Olza Fundazioa”-ren aurkezpena, fundazioaren partaideetako baten eskutik.

SOS Himalaia Iñaki Ochoa de Olza mendizaleak izan zuen ideia bat, bultzada bat, amets bat da.

Iñakik 20 urte pasa zituen Himalaiako mendi gailurretan zehar. 30 espedizio baino gehiago egin zituen eta munduko mendi garaienetakoak igo zituen. 14 zortzimilakoetatik 12 eraman zituen etxera, eta hauekin batera proiektu humanitario bat: mendilerro hartan bizi diren komunitateek erakutsi zioten esker eta harrera ona laguntza moduan itzultzea. Bere ideia munduko teilatuan bizi diren umeak laguntzea izan zen Katmandun (Nepal) umezurtz-etxe bat, Pakistan iparraldean ume-ospitale bat eta Dharamsalan (Tibeteko erbestearen gunea) eskola bat eginez.

Iruñeako mendizaleak pentsatu zuen plana heriotzak moztu zuen. Iñaki Annapurnan hil zen, 2008ko maiatzaren 23an, bere 13. zortzimilakoa egiten ari zelarik.

Hala ere, hainbat lagun eta senideen bultzadari esker, gaur egun bere plan hura errealitate bilakatu da. SOS Himalaia-Iñaki Ochoa de Olza Fundazioa Iñakiren ametsa egi bilakatzeko asmoz jaio da eta munduko teilatuko itogin hauek konpontzeko asmoz.

“La voz de Iñaki” bere bizitzaren testigantza jasotzen duen dokumental bat da. Ez du bere heriotza kontatzen, baizik eta bere bizitza. “La voz de Iñaki” lanak Nafarroa, familia eta mendiarekiko zuen erlazioaz hitz egiten digu. Eta mendiarekin zuen erlazioaren bidez, esfortzua, natura, adiskidetasuna, zoriontasuna eta heriotzari buruz dihardigu. “La voz de Iñaki” dokumentalak gure kontzientzia erosoa
mugiarazten du, benetakoari begiak irekitzen dizkigu eta bizitzara esnatzera animatzen gaitu.

Comments

Escriu un comentari i sí vols posa un gravatar.
Komentario (iruzkin) bat idatzi eta nahi izanez gero gravatar bat jarri.