Herri Kirolak/Esports tradicionals

May 26, 2012 · Print This Article

09/06/2012 Dissabte, 18h al Parc de l’Espanya Industrial (Sants). Herri kirolak-Esports tradicionals. Bèlit: aprenentatge i partit. Gratuït. Cal inscripció prèvia

La pàgina web oficial del Campionat Mundial de Bèlit diu això: “Quan a la primavera de l’any 2005 ens vam plantejar recuperar el joc del bèlit al barri de Sant Narcís, ningú de nosaltres s’hagués imaginat la repercussió que tindria aquest acte. En el programa de la Festa Major del Barri de Sant Narcís del 2004 vaig escriure un article titulat ‘jocs de carrer’ on explicava un munt de jocs que fèiem de petits al pati dels interblocs (entre el carrer Oviedo i l’avinguda Sant Narcís). Un d’aquests jocs era el bèlit. Hi sortien d’altres: palomato, les boles, llepes, els quatre cantons… però veia en el bèlit una exclusivitat que no tenien la resta, a cap altre lloc havia jugat al bèlit ni ho havia vist jugar. Caram! Un joc propi de Sant Narcís! Potser ens el vam inventar nosaltres! D’on ha sortit? A més, recordant, vaig veure que tenia un munt de normes que el feien molt sofisticat però simple alhora ja que només calia tenir un pal petit acabat en punta i un pal més llarg. Tampoc calia tenir una complexitat física especial, no s’havia de córrer, ni calia portar cap equipació, i podríem jugar tants com volguéssim, i tenia part d’estratègia, i s’havia de fer càlculs matemàtics… quin joc més autèntic! L’hem de recuperar!”

L’Euskal Etxea vol ajudar a recuperar aquest joc que, amb el nom de Txirikila, també es jugava als carrers d’Euskal Herria. Per això, hem organitzat dos dies dedicats als esports, dos dies d’esports tradicionals on volem recuperar els jocs de sempre. Forma el teu èquip i vine a aprendre a jugar al bèlit!

YouTube Preview Image

belit

Txirikila Mundu Txapelketaren webgunean hauxe diote: 2005eko udaberrian Sant Narcís auzoan bèlit edo txirikila jolasa berreskuratzea pentsatu genuenean, gutako inork ez zuen espero honek izango zuen eragina. 2004ko Sant Narcís auzoko jai-egitarauan “kale-jolasak” atikulua idatzi eta gero hainbat jolas azaltzen ziren; hauen artean bèlit edo txirikila deiturikoa. Inon inoiz jolasten ikusi gabeko jolasa zen. Nondik sortua? Hasiera batean arau asko dituela dirudi, baina oso jolas sinplea da; puntan amaitzen den makil bat eta beste luzeago bat besterik ez dira behar. Eta fisikoki ere ez da bereziki prestatua egon behar, ez baita korrika egin behar, ez da material berezirik behar eta nahi adinak jolas dezakete. Estrategiak garrantzia du eta baita ere matematikak… Jolas berezia benetan! Berreskuratu beharra dago!

Euskal Etxeak jolas hau berreskuratu dadin lagundu nahi du; Euskal Herrian ere jolasten zen txirikila izenarekin. Horrela, kirola ardatz duten bi egun antolatu ditugu, bi egun non jolas tradizionalak berreskuratu nahi ditugun. Osatu zure taldea eta hurbildu zaitez txirikila jolasean ikastera eta aritzera!

Comments

Escriu un comentari i sí vols posa un gravatar.
Komentario (iruzkin) bat idatzi eta nahi izanez gero gravatar bat jarri.