Entrevista a Angel Rekalde (Nabarralde)

January 21, 2011 · Print This Article

El proper dimecres dia 26, a les 20h, Angel Rekalde estarà a l’Euskal Etxea per presentar l’audiovisual “1512-2012.Nafarroaren konkista”. Aquí us deixem una entrevista feta a l’Angel Rekalde, membre de Nabarralde.

Dins del debat obert davant la proximitat del V centenari de la conquesta de Navarra, i enfront de la pretensió institucional de celebrar aquesta data com una efemèride gloriosa, Nabarralde ha preparat un DVD, un audiovisual que explica els fets de la invasió del Duc d’Alba en tota la seva cruesa: l’ocupació, la lluita, els intents de resistència, els aixecaments, les matances, Noain, Amaiur, Hondarribia… El DVD estarà al mercat abans de finalització d’any.

-Què ofereix el documental a l’espectador? Una hipòtesi, una visió didàctica, un relat del passat, una pel•lícula?

En 1512 l’incipient imperi espanyol va ampliar el seu territori a costa de Navarra, l’estat vascó. Per mitjà de la guerra. Per descomptat, això no és una hipòtesi, sinó un fet històric de gran transcendència.

Després sí, en el procés de submissió i aculturació que hem sofert, hem arribat a oblidar com va ocórrer aquesta agressió, i de vegades se’ns presenta gairebé com un avantatge, una sort per haver unit la nostra destinació al d’Espanya. I això és fals. Contra aquesta aculturació i contra aquestes versions interessades, aquest relat històric posa en relleu la trama de la conquesta, els intents de recuperació de la independència, la intensa voluntat dels navarresos d’aquella època de sacsejar-se el domini espanyol. No oblidem que l’exèrcit ocupant es va mantenir durant cent anys en peus de guerra per controlar el país.

Aquest audiovisual que edita Nabarralde és descriptiu, documentat, però amb la força de les emocions, amb la ràbia, el dolor que es va viure, l’estupor perquè tanta història s’hagi difuminat i ens hem acostumat a una situació tan nefasta.

Hi ha en ell anècdotes molt gràfiques, una recreació dels fets de l’època, però també s’ofereix una comprensió global, una anàlisi més enllà de les batalles.

-El documental es titula “1512. La conquesta de Navarra”. Avui dia la pregunta és necessària: Que Navarra estem parlant?

Es pot precisar a través de conceptes polítics, la nació, l’estat, etc. Però per dir-ho d’una manera gràfica, parlem de l’Estat que van crear els vascons en la història. En segles anteriors Castella li va ser arrabassant a poc a poc territoris successius, Bureba, La Rioja, Vascongadas, La Sonsierra… I en 1512 l’atac va arribar al que quedava, a la resta de l’antic regne, al que romania independent. Navarra, doncs, havia estat l’Estat dels bascos, almenys al sud dels Pirineus. Però en aquesta data ja era pràcticament el residu, la qual cosa avui ha arribat al present com la Comunitat Foral, juntament amb *Ultrapuertos. La conquesta de 1512 és la culminació de segles d’atacs i de guerres castellanes.

-Què va suposar aquesta conquesta?

Com explica un dels historiadors que parlen en el documental, la conquesta castellana va ser una calamitat per a la població. És a dir, es poden fer lectures polítiques, de llibertats, territoris ocupats, poders que passen d’unes mans a unes altres, etc. Però en primer lloc cal destacar que la invasió castellana va ser un atac militar en tota regla, un atropellament contra el país, que desmenteix el conte que va ser una ocupació poc menys que amistosa. Va ser una operació bèl•lica que va portar enorme violència, que mancant resistència militar (Navarra amb prou feines tenia exèrcit), es va dirigir contra la gent, que veia a la tropa com a enemiga i es resistia. Va haver-hi saquejos, rampinya, violacions, matances, tortures, crema d’hisendes, etc.

Per fer-nos una idea del que era la guerra que practicava l’exèrcit castellà n’hi ha prou amb llegir el discurs que el propi duc d’Alba dirigeix a la població de Iruñea perquè es rendeixi. Ell mateix parla d’aquesta forma, d’incendis, pillatge, morts…. Perquè és el seu estil de fer la guerra. Així ho van fer a Granada, i així, com és ben sabut, ho van fer en la conquesta d’Amèrica, fins al genocidi. És el mateix exèrcit.

Després, per descomptat, la conquesta va suposar un camí tallat, truncat per al nostre poble; la submissió, el robatori, la persecució de la pròpia llengua i cultura, la falta de vies pròpies per a aquests cinc segles, la pèrdua de la sobirania… I en definitiva entrar en una història espanyola de guerres alienes, de revoltes contra tropes d’ocupació (així s’autodefineix l’exèrcit del Nord, el dels guiris o guiristinos, durant les guerres carlistes) i repressió sense conte, amb capítols terribles, que arriba fins als nostres dies.
Millor ens hagués anat d’haver-hi seguit nostra pròpia història, sense tenir gens que veure en l’espanyola.
-Avui dia veiem com el debat entorn d’aquests fets llunyans està present en l’actualitat. S’ha muntat una Comissió oficial de Celebració, amb historiadors, amb fons milionaris, exposicions… És una altra batalla? Quin és la resposta possible?
És cert el que dius, que des de les instàncies oficials es va a tirar la resta en inversions milionàries per tapar la boca a les lectures crítiques, però per la nostra banda pensem que la veritat històrica en joc és molt important. I ens hem ficat en aquest projecte de documental, gairebé de pel•lícula, amb tots els recursos que tenim a mà.
Amb l’ajuda dels historiadors, Pello Esarte, Floren Aoiz, Mikel Sorauren, amb el suport d’ajuntaments i altres instàncies que mantenen la dignitat, amb el suport de col•laboradors i persones anònimes, com les quals es van rebel•lar en aquells temps, això ens permet realitzar un esforç relativament gran. Així, després d’una producció ben cuidada, a càrrec d’un professional de la càmera com és Rubén, pensem editar un tiratge de 10.000 exemplars, perquè el testimoniatge dels fets arribi a moltes cases navarreses. I si pot ser a altres llocs del món. Per això el DVD surt en anglès, en francès, en euskara, en castellà…

Comments

Escriu un comentari i sí vols posa un gravatar.
Komentario (iruzkin) bat idatzi eta nahi izanez gero gravatar bat jarri.